HoloLens-man-with-screens-1024x684

Una dintre cele mai tari tehnologii vazute pana acum: realitate augmentată cu Microsoft HoloLens

Realitatea augmentată fie vă va speria, fie vă va îndeplini un vis. Poate că ochelarii Google au dat startul, dar, cu siguranță, cel mai bun exemplu de tehnologie este cel al ochelarilor HoloLens de la Microsoft, care creează o lume științifico-fantastică în jurul vostru atunci când priviți prin ei.

HoloLens seamănă puțin cu niște ochelari moderni de schiori de care este prinsă o curea din plastic. Față de sistemele de realitate virtuală (Oculus Rift, Samsung Gear și HTC Vive), care vă afișează medii artificiale în fața ochilor, ochelarii de realitate augmentată de la Microsoft adaugă elemente digitale holografice lumii reale în care trăiți, de la canapea la masă, pe podeaua din bucătărie sau pe birou.

Mai exact, cu HoloLens puteți vedea obiecte 3D plutind în jurul vostru.

Pentru cei care i-au văzut, i-au purtat și i-au folosit, cum este jurnalistul Adi Robertson de la Verge, HoloLens sunt „una dintre cele mai tari tehnologii care au fost văzute vreodată”.

Microsoft crede că va fi cel mai tare articol de informatică. Și jocuri. Și comunicare. Și design. Ochelarii sunt legați la un mic bloc ce atârnă la gâtul vostru. Include lentile, proiectoare mici și senzori care vă urmăresc mișcările.

Atunci când purtați un aparat HoloLens, în fața voastră apare un ecran holografic chiar dacă încă puteți vedea lumea reală din jurul vostru. Acest ecran poate cuprinde diverse obiecte virtuale – de exemplu, blocuri Minecraft sau un obiect 3D pe care îl creați sau poate o conversație Skype sau un fim.HoloLens-man-with-screens-1024x684

Ochelarii de realitate augmentată sunt făcuți să urmărească mișcările capului, așa că trebuie doar să vă întoarceți înspre holograma dorită. Pentru a selecta obiectul sau pentru a interacționa cu el, folosiți mâna sau degetul pentru a atinge aerul, o mișcare asemănătoare atingerii unui ecran invizibil.

Deci, vă îndreptați capul către ceva, de exemplu o aplicație virtuală Skype, puneți mâna în fața voastră și atingeți contactul cu care doriți să vorbiți. Imaginea de mai jos vă dă o idee despre cum funcționează interfața cu utilizatorul.

HoloLens-floating-objects

Microsoft a permis unor jurnaliști să pătrundă în laboratorul lor pentru a vedea ce pot să facă ochelarii HoloLens. I-a invitat să repare un întrerupător de lumină folosind scule reale și o priză cu cablurile la vedere. Tot ce au avut de făcut a fost să își pună ochelarii HoloLens și să sune un inginer prin Skype pentru a le arăta ce trebuie să facă.

Inginerul a apărut pe un ecran virtual și i-a ajutat desenând schițe virtuale peste cablurile expuse. Inginerul i-a ghidat pe tot parcursul procesului, arătându-le ce să facă cu fiecare fir, ca și când ar fi fost în aceeași încăpere cu ei.

Acest tip de experiență a realității augmentate conectate este exact punctul în care începe o nouă lume – un amestec uimitor de fantezie și realitate. Pentru că dacă poți repara un întrerupător în modul acesta, ce altceva mai este posibil? În versiunea de probă HoloLens, Microsoft i-a plimbat pe jurnaliști și pe Marte, în timp ce aceștia stăteau într-o încăpere normală.

„Software-ul [pe care l-au folosit], care se numește OnSight, va simula mediul pe care îl vede Curiosity folosind date colectate de naveta spațială de pe Marte”, a explicat space.com. „Acest lucru va permite oamenilor de știință să examineze mediul ca și cum ei ar sta chiar în navetă.”

În viitor, vă veți putea proiecta și dezvolta propria mașină fără a lucra la birou? Vor avea hologramele consecințe asupra sistemului de învățământ, asupra celui financiar și asupra sistemului medical sau vor influența locurile de muncă? Prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este aceasta: ne vom adapta ușor la o lume reală augmentată inexistentă sau o vom respinge?

HoloLens-goggles

Nu puteți atinge sau prinde obiectele holografice pe care le vedeți cu HoloLens. Dar imaginați-vă purtându-i acasă. În timp ce vă jucați de zor Minecraft pe masa din bucătărie, intră soția care vă vede luptând, dați din mâini și loviți aerul. Poate părea puțin deranjant, mai ales pentru că ea nu vede ce vedeți voi.

Va dura ceva să vă obișnuiți cu acest nou mod de a lucra și de a vă juca. Asta dacă nu vom ajunge să purtăm toți HoloLens și să vedem aceleași obiecte virtuale.

 

Sursa: IntelIQ