ezimba18398318195000

Sfaturi utile pentru realizarea unui site inovativ

Tendinta permanenta de evolutie, descoperire si redescoperire a umanitatii se face „vinovata” de aparitia unora dintre cele mai importante inventii, a celor mai benefice tehnici si tehnologii.

Daca inventiile offline guverneaza evolutia omenirii in ultimii 3000 de ani, aparitia online-ului a revolutionat comunicarea, industria si economia ultimelor decenii intr-un ritm care parea greu de imaginat in 1965 , cand Defence Advanced Research Projects Agency aflata in subordinea Ministerului Apararii (DoD) al SUA a realizat prima retea de computere interconectate – ARPAnet.

De la acel moment, comunicarea prin interconectare a cunoscut o dezvoltare fulminanta, devenind un adevarat mod de viata, de business, de evolutie, totul la nivel global.

Tehnicile de realizare site au evoluat in mod constant, aceasta dezvoltare avand ca principal obiectiv imbunatatirea experientei utilizatorului.

Ca in orice alt domeniu, tendintele in realizare site au menirea de a stabili directia de dezvoltare si optiunea utilizatorilor, iar respectarea acestora are menirea de a atrage noi vizitatori, potentiali parteneri sau clienti.

Iata care sunt tendintele in dezvoltare site-uri pentru 2015:

Responsive website design

Procesul de dezvoltare site care prevede un design responsive/mobile- friendly presupune proiectarea site-ului astfel incat sa poata fi accesat atat de la desktop, cat si de pe mobil, asigurandu-se acelasi continut, cu functionalitate perfecta pentru orice dimensiune a device-ului utilizat pentru accesare.

Flat web design

Utilizat de greii in domeniu, precum Facebook, Gmail sau Windows 8, design-ul care elimina efectele tridimensionale, degrade-urile obositoare, decoratiunile inutile care nu aduceau plus valoare continutului, mizeaza pe simplitate, se bazeaza pe linii indraznete, culori saturate si multa creativitate.

Aceasta tehnica de web design ofera site-ului un aspect mai aerisit, facil de citit, analizat si procesat de catre utilizator. In acelasi timp,  prin utilizarea acestui tip de web design este facilitata partea de responsive, prin incarcarea mai rapida a site-ului.

Parallax scrolling

Parallax scrolling este modalitatea prin care site-ul este isufletit, in timp ce este accentuata profunzimea textului si a imaginilor.

Aceasta tehnica permie schimbarea graficii sau pornirea animatiei in momentul in care se face scroll pe pagina.

Cea mai importanta functie a Parallax Scrolling este cea de creare a efectului de „wow” a site-ului, oferindu-i designul comercial, surprinzator, menit sa capteze atentia.

Single page design

In mod traditional, site-urile sunt construite din mai multe pagini ce pot fi accesate prin link-uri de navigare.

Single page design utilizeaza Parallax scrolling eliminand necesitatea ca utilizatorul sa navigheze pe mai multe pagini pentru a gasi informatia cautata, fiind un design user-friendly care va maximiza experienta utilizatorului site-ului.

Ideala pentru eliminarea elementelor inutile, care ingreuneaza accesul la informatie, aceasta tendinta este mai putin recomandata pentru cei care vor un site cu un continut bogat, interesati in  dezvoltarea SEO. 

Fixed headers

Popularitatea header-ului fix a fost asigurata de aparitia responsive web design. Fiind element invariabil la momentul efectuarii scroll-ului pe pagina, header-ul fix permite accesarea paginilor din site fara a fi necesara reintoarcerea  la meniul din partea de sus.

Acest tip de design este foarte util pentru design-ul site-urilor cu continut bogat, repartizat pe mai multe pagini.

Larger font sizes – font cu diensiuni mari

Acumuland experienta anilor trecuti, tendintele in web design din 2015 au in vedere solutii menite sa faciliteze accesul la informatie pentru utilizatori. Astfel, un font cu caractere mai mari va elimina senzatia de oboseala cauzata de concentrarea mai mare la momentul citirii, va permite citirea rapida si va atrage atentia.

Realizarea unui site competitiv, cu un design profesionist este mai importanta decat respectarea unor tendinte care nu servesc scopului pe care vi l-ati propus pentru site.

Este foarte important ca inainte sa decideti modificarile pe care le aduceti site-ului dumneavoastra sa va consultati cu o agentie de web design, stabilind impreuna cu profesionistii obiectivele site-ului si modul in care obiectivele si valorile companiei dumneavoastra se regasesc in elementele de web design ale acestuia.

Articol preluat de pe Prologue