finger-1024x616

Ochii bionici: Lentile de contact care triplează acuitatea vizuală

În urmă cu două luni, câţiva biohackeri din grupul Science for the Masses au făcut un experiment care a generat mare vâlvă.

Cercetătorii și-au pus în ochi picături care conțin o substanță clorofilă denumită clor E6 și și-au îmbunătățit semnificativ – dar temporar – vederea nocturnă. Atât de mare a fost îmbunătățirea că au putut vedea persoane care stăteau la 50 de metri de un copac în întuneric beznă.

Cu ocazia experimentului, pe care unu dintre cercetătorii participanți l-a denumit „crap science” (știință la mișto), a fost făcută o altă descoperire științifică legată de vedere, care este aproape la fel de interesantă, dar mult mai viabilă: lentila bionică Ocumetic. Dr. Garth Webb, optician din Columbia Britanică și inventator al lentilei speciale, promite că aceasta poate tripla acuitatea vizuală normală – pentru aproape oricine.

Biotehnologia – mai tare decât natura

Lentilele polimerice biocompatibile ale lui Webb nu numai că ar pune capăt chirurgiei oculare cu laser, ochelarilor și lentilelor de contact, dar ar proteja și împotriva cataractei, o afecţiune care constă în încețoșarea lentilei, lucru care duce la pierderea acuității vizuale.

Ideea este că lentila umană, care se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, este îndepărtată complet și înlocuită cu acest echivalent bionic. Intervenția chirurgicală este destul de simplă, nu doare și durează numai 8 minute. Acest lucru se datorează faptului că lentila personalizată, care este rulată într-o seringă cu soluție salină, este introdusă în ochi printr-o incizie de 7 mm, unde pătrunde în 10 secunde.DR-webb

Vom avea ochi bionici în 2017?

În principiu, intervenția este asemănătoare cu cea destinată tratării cataractei – persoana tratată se bucură imediat de o acuitate vizuală mai bună. Conform spuselor lui Webb, nu se așteaptă efecte secundare biofizice sub forma separării toxinelor și nici dezavantaje care se resimt, de obicei, atunci când se folosesc alte lentile artificiale. Printre acestea se numără o ușoară formă de vedere dublă, contrast mic între culori și afectarea vederii stereoscopice.

Webb este convins că lentila lui poate ajuta orice persoană cu vârsta peste 25 de ani, când ochiul este format complet și vederea este stabilă, să dobândească o acuitate vizuală perfectă. „Dacă poți vedea un ceas de la 3 metri fără lentila bionică înseamnă că îl poți vedea de la aproape 9 metri cu ea”, spune Webb.

„Indiferent cât de precară este starea de sănătate a ochilor”, adaugă el, lentila bionică asigură „o îmbunătățire a vederii cum nu s-a mai văzut până acum”.

Oricât de uimitor ar părea, încă există un oarecare scepticism. Și asta pentru că, deși Webb – alături de compania lui, Ocumetics Technology Corp.– a investit aproape 8 ani și 3 milioane de dolari în lentila bionică, și companii mari (cu bugete chiar mai mari) au încercat să creeze soluția și au avut un succes limitat.

Nu ar fi prima dată când David îl învinge pe Goliat. Dar nu ar fi nici prima dată când o soluție considerată revoluționară se dovedește a fi imposibilă. În cercurile tehnologice, fenomenul este numit adesea „vapourware” (n. trad. anunțat, dar niciodată lansat).

Și chiar dacă lentila bionică ar face ceea ce promite Webb, cei care nu dau mai multă crezare nici teoriilor conspirative se întreabă dacă mai marii industriei, de la oftalmologi și companii farmaceutice până la producătorii de lentile de contact și ochelari, nu cumva au un alt interes prin amânarea lansării unui astfel de progres tehnologic.

Va funcționa cu adevărat? Vom afla cam peste doi ani, când se vor finaliza studiile clinice derulate asupra lentilei bionice. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă mereu cu astfel de lucruri, locul în care va fi disponibilă lentila lui Webb – chiar și după aprobare – este o chestiune total diferită.

Imagini: Darryl Dyck — The Canadian Press   Sursa: IntelIQ