Aplicatia care reinventeaza privitul la televizor

Stirile vazute la televizor vor avea in viitor o componenta smart, care va adauga un plus de informatii datelor prezentate, asigura membrii unui grup de cercetatori din Viena.

Interactiunea dintre internet si televiziune a fost realizata de un grup de experti media din opt tari, sub coordonarea stiintifica a cercetatorilor Universitatii MODUL din Viena.

LinkedNews este aplicatia pe care acestia au reusit sa o adauge transmisiunilor TV, pentru o interactiune mai mare cu publicul, anunta universitatea austriaca.

Informatii aditionale

“Segmentele plictisitoare ale unor emisiuni sau pauzele publicitare sunt folosite de telespectatori pentru a desfasura alte activitati, ceea ce duce la deconectarea lor din atmosfera creata de producatori.

Este un semn ca televiziunea nu a reusit pana acum sa speculeze potentialul tehnologiei smart, lipsind elementele care sa tina in priza publicul”, argumenteaza grupul de cercetatori.

LinkedNews este aplicatia cu care acestia spera sa dezvolte televiziunea viitorului. Practic, fluxul informational nu se va reduce doar la datele furnizate in buletinele de stiri, orice telespectator putand cauta informatii suplimentare.

“Cine este personajul de langa Angela Merkel?” sau “Cand s-a tinut ultima reuniune a Consiului de Ministri ai Finantelor din zona euro?” sunt intrebari care odata formulate prin intermediul LinkedNews primesc automat raspuns.

Aceasta, chiar in timpul transmisiunilor live, ceea ce influenteaza calitatea informatiei oferite de canalele TV.

Aplicatia a fost testata in conditii de studio intern la televiziunea germana Rundfunk Berlin Brandernburg.

Insa, dupa cum explica seful echipei de cercetatori, dr. Lyndon Nixon, LinkedNews este doar primul pas in universul tehnologiei digitale care va insoti transmisiile TV in secolul XXI.

Pachet personalizat

“Scopul nostru a fost sa oferim posturilor TV posibilitatea de a da un format smart emisiunilor lor, care sa raspunda cerintelor fiecaruia.

In cadrul proiectului LinkedNews am reusit acest lucru si am demonstrat ce potential neexploatat sta in acest tip de interconectivitate intre televiziune si internet “, a explicat dr.Nixon.

Aplicatia care permite atat personalizarea fundalului informational pentru fiecare tip de emisiune in parte, cat si pentru interesul manifestat de diferitee genuri de telespectatori va fi disponibila la inceput pe smartphone-uri si tablete.

Ulterior, odata cu integrarea ei in noile generatii de smart TV, aceasta va putea fi controlata si direct pe ecranul televizorului inteligent, dau asigurari cercetatorii.

O prima componenta derivata din LinkedNews a fost testata de televiziunea olandeza AVR Otros in cadrul unei emisiuni culturale, aplicatia fiind denumita LinkedCulture.

Sursa: Business24